Skip to content

Lärares utrymme att använda sina metoder

juli 29, 2011

Läraren ska bestämma över metoder i samråd med eleverna är ett välskrivet inlägg och jag citerar två tidigare kommentarer av författaren frekar06:

”Det är en grundläggande och viktig poäng för mig att göra att jag tycker det är oerhört viktigt att det är den enskilde läraren i samråd med eleverna som gör valen av metod och så vidare.”

”Det är helt oacceptabelt att någon lärare blir klassad som sämre än någon annan bara för att de för fram andra tankar, åsikter och idéer om hur skolan ska bli bättre. Det kommer inte att accepteras av mig. Det är oerhört centralt att vi nu får en fri och öppen debatt om den svenska skolan där argument vägs mot andra argument. Vi måste ha ett debattklimat i debatten som tillåter att man kritiskt granskar varandras åsikter.”

Vi behöver verkligen fundera på vad som hindrar detta i skolans värld. Frekar06 och jag är så överens om målen men oense om var bromsklossarna finns.

20110729-092157.jpg

Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. juli 29, 2011 12:09 e m

  ”De demokratiska arbetsformerna för lärare har under lång tid varit under ständig attack. Det som man här försöker göra är i praktiken att döda möjligheterna för lärare att själv bestämma över sin egen undervisning. Man angriper egentligen hela infrastrukturen för skolan när man ger sig på de demokratiska arbetsformerna för lärare. Det är ett angrepp på en kärna i vår demokrati eftersom det är ett angrepp på den demokratiska infrastruktur som skolan är en viktig del av.

  Det är nu hög tid att vi tar tillbaka den demokratiska värdegrunden och de demokratiska arbetssätten från de som försöker sabotera dessa. För det verkar som om man har missat här någonstans i debatten. Vi lärare kan nämligen inte arbeta i demokratiska arbetsformer med eleverna om vi själva inte får arbeta i demokratiska arbetsformer. Om vi inte får arbeta i demokratiska arbetsformer så kan man nästan garantera att ett arbete med demokratiska arbetsformer med eleverna slutar i fiasko.”

  Länk till inlägget där jag skriver detta: http://frekar06.eu/?p=1742205

  Om man angriper lärarnas möjligheter att arbeta i demokratiska arbetsformer, vilket man från en del håll försökt göra under tämligen lång tid, så attackerar man inte bara den enskilde läraren eller enskilde skolan. Man ger sig i praktiken på hela infrastrukturen för den svenska skolan. För att kunna ta tillbaka den demokratiska värdegrunden och de demokratiska arbetsformerna krävs öppenhet, transparens och frihet i skolan. Vårt främsta vapen mot de som ständigt försöker ge sig på och attackera skolan är de demokratiska värdena som vi ska stå för och öppenhet.

  Frekar06

 2. juli 29, 2011 12:31 e m

  Jan,

  Det finns en sak som man inte ska blunda för när det gäller bromsklossar för närvarande och det är den oerhört svåra situation som finns i riksdagen med SD som vågmästare. Det var väldigt dramatiskt kring ämnesplanerna här för lite sedan, även om det inte fick så stor uppmärksamhet i media, då den samlade oppositionen i ett första steg röstade ja till att införa betygskriterier också för betygen B och D.

  Sedan hoppade sossarna av det och gjorde upp med regeringen istället. Men det var väldigt nära att skolverket hade fått göra om ämnesplanerna för samtliga kurser något som enligt Skolverket själva skulle kunna ha orsakat ett smärre kaos. Det skulle ju innebära att de fick skriva om alla ämnesplaner för gymnasiet (det är väl bara ca 800 kurser eller något sådant). Vi har ett osäkert läge nu kring hur oppositionen och SD tänker agera i skolfrågorna. Riskerar reformer till och med att rivas upp i riksdagen och hur mycket av regeringens skolpolitik kommer stoppas? Jag vet inte. Men det känns som att det komplicerade läget i riksdagen definitivt ställer till problem när de nya reformerna ska införas.

  http://www.vk.se/Article.jsp?article=400033

  Frekar06

Trackbacks

 1. Vad bromsar skolan egentligen? | Frekar06 Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: