Skip to content

En chans för fackföreningarna

juli 20, 2011

så många kronblad som ska bilda denna underbara helhetI Ett rättvist egenintresse har jag redan välkomnat att LR pratar klarspråk om att lärarbristen är bra för medlemmarna. Jag begriper mig inte på LR är ett inlägg med motsatt uppfattning men diskussionen som följer blir spännande och intressant. Jag anser att Lärarförbundet har svårt att välja någon annan strategi än LR, det skulle vara så uppenbart stick i stäv med deras medlemmars intresse. Lärare känner engagemang för eleverna och ska visa det men det är faktiskt inte lärarnas ansvar att råda bot på en lärarbrist skapad av försämrade arbetsvillkor. Det här en stor chans som facken ska göra mesta möjliga av:

 1. Utnyttja att debatten redan talar om låga lärarlöner och visa om och om igen att eleverna vinner långsiktigt på att lärare behandlas väl.
 2. Totalstopp för 40+5 och hård kamp om arbetsvillkoren. Det här är kommer att bli arbetsgivarens sätt att smita undan att höja lönerna. De tänker försöka pressa lärarna hårdare och nu gäller det inte att backa en millimeter när det gäller arbetsvillkoren och tänja gränserna för det motstånd vi kan göra så långt det går.
 3. Förstärk de juridiska avdelningarna ordentligt, huvudmannen kommer att göra allt för kringå legitimationskrav, särskilt stöd, lärarledda lektioner och mängder av andra saker. Lyckas de med det har svensk skola och lärarna åkt på ett rejält bakslag.
Annonser
3 kommentarer leave one →
 1. Göran Tullberg permalink
  augusti 20, 2011 6:36 f m

  (1) Du skriver ”visa om och om igen att eleverna vinner långsiktigt på att lärare behandlas väl.” Men det är lärarens uppgift inte fackets. En bra lärare framhåller just att ”Vi har gemensamma intressen, vi skall stöda varandra för trivsel och för att nå resultat”.

  (2) Du skriver. ”.Totalstopp för 40+5 och hård kamp om arbetsvillkoren”. Jag tycker att 40 minuter oftast är för kort tid. Att 40+5 också är för liten tid och att lärare bör framhålla att övningstiden måste npassas till vad som skall läras in. Att 40 minuter blir en strypsnara som omöjliggör effektiv undervisning. Alla vet att snuttefieringen ger oro, skolk, mobbing och tär på trivsel och effektivitet.

  Den enskilde läraren måste få sätta egna scheman för eleverna. Det är klart utsagt av skolverket att varje elev skall ha eget schema. VEM SKALL SÄTTA DET? Det kan bara läraren göra. Han måste ha full frihet att sätta scheman!

  (3) Du skriver:”särskilt stöd, lärarledda lektioner och mängder av andra saker”. Det borde vara självklart att läraren leder lektioner och bestämmer om särskilt stöd och kontaktar de specialister som behövs. Det är delvis därför jag vill se hjälpfolk som speciallärare, psykolologer och andra som fristående från enskilda skolor. Att de i stället sitter i en eller flera centraler och nås per telefon eller dator.

  KORT SAGT: Låt lärare ta över, vi behöver ingen byråkrati.

  • augusti 20, 2011 12:57 e m

   Du har missförstått begreppet 40 5 som handlar om att minska lärarens frihet ännu mer och låta rektor kontrollera användning av 40 timmar och bara ha kvar 5 timmar använder för det läraren själv är viktigast för eleverna.

   Jag arbetar på gymnasiet och har sluppit ifrån rävsaxen med små korta lektioner och eftersom jag undervisar samma klass i många ämnen får jag mycket möjlighet att disponera tiden med eleverna optimalt. Det känns mycket effektivare om många lärare kunde ha det så. Sen har vi förstås det här med lokaler och att det ska optimeras stenhårt. Absolut en drivkraft mot rigidare schema. Det finns en del att göra. 😉

Trackbacks

 1. Att göra något positivt åt lärarbrist | Skollyftet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: