Skip to content

Den trista diskussionen om sommarlovet

juli 19, 2011

se bort över sommarängarnaI Spridda semesterskurar dyker den där debatten upp igen om att vi ska vårda våra unga i skolan på sommaren och det är svårt att få sommarjobb etc. men föräldrar och omvärld ska inte engagera sig mindre i våra ungdomar, de ska engagera sig mer, i annat fall orkar inte skolan med sitt stora uppdrag. De där orealistiska tankarna om att lärare skulle få rimligare arbetsbelastning resten av året om de gav upp sommarlovet är återigen utgångspunkten. Så här blev min kommentar:

Svensk skola är redan på farliga vägar när det gäller att förse våra vanliga ungdomar med för lite utmaningar. Sommarlovets stora valfrihetsutmaning är oerhört viktigt för att förbereda de unga på en värld där förmågan att fokusera och satsa blir allt viktigare.

Jag ser också en framtida värld där just-in-time sprider sig ännu kraftfullare till de intellektuella yrkena. Förmågan att arbeta fokuserat och mycket mot ett mål för att sedan koppla av med något annat kommer att uppvärderas inom många yrken. Det är lite underligt att de finns så mycket strävanden till att läraryrket ska gå åt andra hållet? Jag påminner också om att det finns en hel del äldre undersökningar som visar att det tar lång tid att varva ner efter intensiv arbetsperiod. Det finns en stor risk att omvärldens krav innebär att arbetsintensiteten fortsätter uppåt och att sådana här tankar bara minskar den effektiva ledigheten. Besök gärna Lärare av den nya skolan och fundera kring tendenserna mot gratisövertid.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Laila M-L permalink
    juli 21, 2011 4:39 e m

    Lyssnade precis på radion. De tog tillbaka det som sagts tidigare att kortare semestrar är bättre. De förtydligade sitt uttalande, att det hade inte med forskning att göra. Det var enbart professorns egna åsikter! Vilket de flesta vet förstås. Borde vara allas rättigheter att ha minst 4 veckors sammanhängande semester på sommaren, om man nu önskar det! Jag är inte lärare och jag missunnar inte heller dem den långa ledighet de har. Tvärtom de behöver den för att orka vara bra pedagoger till våra barn!

    • juli 21, 2011 8:45 e m

      Ja, nu kommer dementierna slag i slag samtidigt som en del kör på mer ursprungsstoryn. Är det nyhetstorka och man får damma av någon professor för att sätta igång debatten och väcka någon till ilska någon som precis ska börja sina tillkämpade 4 veckor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: