Skip to content

Skräcken för Kina

juli 17, 2011
en framtida möjlighet med hjälp av Kineser

Från Sydsvenskan

Jag har nog alltid tyckt att det känts lite fjantigt när någon uttryckt oro för andra länders låga löner och att jobben skulle försvinna till Kina, Indien etc. Det har alltid känts som att så enkla arbetsuppgifter värda låga löner är inte mycket att strida om. Sydsvenskan har en artikel Kineser som vill bygga snabbtåg i Sverige som däremot lyfter en helt annan aspekt, dvs. att Kineserna går om oss i kunskap på ett antal områden. Inget ont i att de kommer hit och hjälper oss eller investerar i SAAB, det är bra för oss, men det är en varningsklocka om att vårt kunskapsförsprång krymper. Kineser är inte något ödmjukt folk som låter oss få större andelar av världens resurser än de utan anledning. En skola med så lite fokus på kunskaper, en skola som lägger så lite kraft på den vanliga majoriteten av elever kan missa möjligheten skapa en majoritet svenskar med mer kunskaper än den vanlige kinesen. Ifall mångas kunskap är låg så kommer vår levnadsstandard att sjunka.

Annonser
8 kommentarer leave one →
 1. juli 17, 2011 11:32 f m

  Jan, på plussidan är att om kineserna går om oss behöver vi inte lära oss kinesiska. De säljer säkert gärna till oss vad vi än pratar för språk.

  Skämt å sido, om Kina går bra och den kinesiska befolkningen blir bättre utbildad måste det ses som bra för världen – vad det än innebär för oss i den globala konkurrensen. De har länge satsat stort på utbildning. De förtjänar pay-off för den investeringen. En välkommen bieffekt kan gott bli en demokratisering av landet.

  • juli 17, 2011 2:36 e m

   Det är ingen nackdel att det går bra för Kina men däremot tydliggör det att eftersatta kunskaper hos oss svenskar kommer ge obehagliga konsekvenser. Det bekymrar mig starkt att vi ger vanliiga elever alldeles för lite tid. De är också unika och bland dem finns också många som kan komma långt om de får chansen.

 2. juli 17, 2011 2:09 e m

  Helena,

  Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att om inte Kina demokratiseras så kommer inte landet att nå sin fulla potential när det gäller ekonomi, utbildning och konkurrens. Så en demokratisering är ingen bieffekt. Det är en absolut förutsättning för att Kina ska kunna fortsätta att växa som land.

  Frekar06

  • juli 17, 2011 2:28 e m

   Observera att Kina inte har en diktator utan en ganska bred maktgruppering och en maktstruktur som kan svara upp mot ökad krav på frihet utan att förändras radikalt.

   • juli 17, 2011 3:23 e m

    Jan:

    Nej, men de har endast ett tillåtet parti. Det är knappast någon grund för en demokratisk stat. Det krävs stora reformer för att få en Kinesisk demokrati. Dessvärre tror jag bara det kommer ske genom en revolution som riskerar att bli blodig.

    Regimen i Kina har tidigare visat att den är kapabel att använda militärt våld mot folket. Min hållning när det gäller Kina är densamma som till alla diktaturer. De ska försvinna snarast möjligt och ersättas av demokrati och frihet. Frekar06

   • juli 17, 2011 6:00 e m

    Jag hör till dem som tror att chanserna är goda för en fredlig utveckling mot demokrati i Kina. Det här med att diktaturerna ska försvinna snarast möjligt oroar mig lite, det finns ett inslag av att snabbast går det om USA hjälper till och de har tillräckligt med sitt eget.

 3. juli 17, 2011 4:39 e m

  Så är det förstås. Fredrik. Men målet för regimen är tillväxt, medlet satsning på utbildning, då blir demokrati bieffekt av ansträngningen även om det i våra ögon är viktigare än resten.

  • juli 17, 2011 6:02 e m

   Det finns många vägar till demokrati och vi ska stötta demokratitillväxt men inse den flexibilitet som ändå är nödvändig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: